Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ο Λαβύρινθος της Γόρτυνας...μια επίσκεψη γεμάτη δέος


Πριν λίγες μέρες επιτέλους μπήκα στο Λαβύρινθο της Γόρτυνας. Ένα πανάρχαιο λατομείο απ' όπου έπαιρναν τα υλικά για την ανέγερση του ανακτόρου της Φαιστού, για την κατασκευή των υπέροχων κτιρίων της αρχαίας Γόρτυνας, για την μινωική έπαυλη της Αγίας Τριάδας Φαιστού. Ένα λατομείο σκαμμένο μέσα στον μαργαϊκό ασβεστόλιθο, ένα πέτρωμα που συναντάται στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Δέος; Λίγη η λέξη για να περιγράψει όλα τα συναισθήματα του επισκέπτη που μπαίνει μεσα στο Λαβύρινθο, γνωρίζοντας ότι πριν από αυτόν, χιλιαδες άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, δια μέσου των αιώνων, διέσχισαν τα ίδια ολοσκότεινα μονοπάτια και άγγιξαν τις ίδιες πέτρες.
Είχα την τιμή και τη χαρά να μπω στο Λαβύρινθο με τον κ. Καλουστ Παραγκαμιάν, Πρόεδρο του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που δίνει αγώνα για τη διάσωση του μνημείου αυτού.
θα ξαναπάω. Κι ας έχει συρματοπλέγματα πριν την είσοδο που γράφουν "Υποπτο σημείο" και "απαγορεύεται η είσοδος".
Δεν θα κουράσω με λόγια...το βίντεο που ακολουθεί λέει πολλά, και η δημοσίευση της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου που ακολουθεί, μιλάει για την προσπάθεια καταγραφής των υπογραφών που κατακλύζουν την αίθουσα της "Τραπέζας", για την προσπαθεια σωτηρίας του μοναδικού αυτού μνημείου. 'Ισως και οι δικές μου φωτογραφίες, βοηθήσουν κάπως να κατανοήσουν όσοι διαβάσουν αυτή την ανάρτηση ότι ένα ΜΝΗΜΕΙΟ καταρρέει!


object width="480" height="385">




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου