Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πρόσφατα "σουρεάλ" νέα από το Ηράκλειο...

Οι βουλωμένες τουαλέτες προσγείωσαν αεροπλάνο





Απίστευτο κι όμως αληθινό! Πιλότος ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης επειδή οι τουαλέτες του αεροσκάφους είχαν βουλώσει!

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στους επιβάτες του αεροπλάνου όσο και στο προσωπικό του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης». Η προσγείωση κρίθηκε απαραίτητη μια και ο τελικός προορισμός του αεροπλάνου, που είχε απογειωθεί από το Νιούκαστλ της Αγγλίας, ήταν το αεροδρόμιο «Σαρμ ελ Σέιχ» στο Κάιρο της Αιγύπτου και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι και οι 200 επιβάτες θα μπορούσαν να… κρατηθούν μέχρι να φτάσουν, αφού οι τουαλέτες δεν λειτουργούσαν. Η πτήση, εξάλλου, ήταν απευθείας και δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κάποια ενδιάμεση στάση.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη ότι ζητάει άδεια αναγκαστικής προσγείωσης, η οποία και δόθηκε. Ο λόγος δεν έγινε αμέσως γνωστός και οι υπάλληλοι έμαθαν την αιτία της ξαφνικής προσγείωσης λίγη ώρα μετά, όταν ζητήθηκε από τις αρχές του αερολιμένα να προσεγγίσουν το αεροσκάφος βυτιοφόρα για να καθαρίσουν τις τουαλέτες του.

Οπως είπε ο αερολιμενάρχης του «Νίκος Καζαντζάκης» Χρήστος Ψαραδάκης, «ο κυβερνήτης μάς πληροφόρησε ότι οι τουαλέτες είχαν γεμίσει από περιττώματα και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αν κάποιος επιβάτης ήθελε να κάνει την ανάγκη του. Γι’ αυτό και έγινε η προσγείωση και το αεροσκάφος παρέμεινε στο Ηράκλειο όση ώρα χρειάστηκε να αδειάσουν οι συγκεκριμένοι χώροι». Ο ίδιος, αν και πρόσθεσε ότι η αναγκαστική προσγείωση αεροσκαφών λόγω κάποιας βλάβης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ωστόσο τόνισε: «Ομως, αναγκαστική προσγείωση επειδή οι τουαλέτες του αεροπλάνου δεν χωρούν άλλα περιττώματα, πρώτη φορά συμβαίνει στο "Νίκος Καζαντζάκης"».

Σημειώνεται ότι κάθε αεροσκάφος διαθέτει κατάλληλους χώρους για τη συγκέντρωση των περιττωμάτων. Εκεί υπάρχει ειδικό σύστημα για τη διάλυσή τους μέσω ενός μπλε υγρού, που λέγεται "μπλε πάγος". Οι ακαθαρσίες αυτές, αφού έχουν διαλυθεί, συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο και με τη στάθμευση του αεροπλάνου προσεγγίζουν βυτιοφόρα, τα οποία αδειάζουν τη δεξαμενή.



Το ΙΚΑ θεωρεί νεκρό το πρόωρο 25 εβδομάδων...!!!



Βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ ένα μωρό που θα γεννηθεί πριν από την 28η βδομάδα κύησης θεωρείται αποβολή και δεν αναγνωρίζεται ως ζωντανό.
Η τρελή εγκύκλιο δηλαδή τι μας λέει; Θεωρεί ότι η μητέρα απέβαλλε και ως εκ τούτου το παιδί δεν ζει…. ανεξάρτητα εάν έχει επιβιώσει.

Στα όρια του παραλόγου κινείται εγκύκλιος του ΙΚΑ που αφορά στα επιδόματα μητρότητας σε περιπτώσεις που το έμβρυο γεννηθεί πριν από την 28η βδομάδα της κύησης. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος θεωρεί ότι γίνεται αποβολή και δεν το αναγνωρίζει ως ζωντανό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η μητέρα να πάρει τα επιδόματα που της δικαιούνται.
Το θέμα ήρθε στο φως μετά από καταγγελία που έκανε Ηρακλειώτης γονιός στο Ράδιο Κρήτη χθες το μεσημέρι.
Η μητέρα γέννησε πρόωρα στις 23 Μαΐου 2010 σε δημόσιο νοσοκομείο του Νομού Ηρακλείου, έχοντας συμπληρώσει την 25η βδομάδα κύησης.
Το βρέφος μπήκε αμέσως σε θερμοκοιτίδα και έτυχε σωστής ιατρικής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι υγιέστατο στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται.
«Οδύσσεια»
Η… οδύσσεια του ζευγαριού άρχισε όταν επισκέφτηκαν το ΙΚΑ προκειμένου να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται, όπως είναι το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα της λοχείας.
Πήγαν στο τομέα παροχών του ασφαλιστικού ιδρύματος και πήραν την απάντηση από τους εργαζομένους ότι δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματα, καθώς βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ ένα μωρό που θα γεννηθεί πριν από την 28η βδομάδα κύησης θεωρείται αποβολή και δεν αναγνωρίζεται ως ζωντανό.
Η μόνη λύση που τους έδωσαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ήταν να κάνουν ένσταση προς την τοπική Διοικητική Επιτροπή, η οποία βέβαια έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Απρίλη.
Σύμφωνα όμως με στέλεχος του ΙΚΑ, οι υπάλληλοι του ιδρύματος, βλέποντας το παράλογο του πράγματος, έσπευσαν να βοηθήσουν το ηρακλειώτικο ζευγάρι, έγραψαν μία ένσταση προς την τοπική Διοικητική Επιτροπή και την προώθησαν ως επείγον για να έχει τον αριθμό 1 όταν συνεδριάσει η επιτροπή, που πιστεύουν ότι θα γίνει αρχές Ιουλίου.
Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος 194/2005 έχει θέμα «Επιδόματα Μητρότητας στις περιπτώσεις που το έμβρυο γεννιέται νεκρό ή πεθάνει λίγες ώρες μετά το τοκετό» και αναφέρει αναλυτικά:
«Σας κοινοποιούμε την παραπάνω σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον κ. Διοικητή του Ιδρύματος, για γνώση και εφαρμογή.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, στις περιπτώσεις που το έμβρυο γεννηθεί νεκρό ή πεθάνει λίγες ώρες ή λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, θα καταβάλλεται στην ασφαλισμένη το επίδομα λοχείας εφόσον: α) συντρέχουν οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις (δηλαδή 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την πιθανή ημέρα τοκετού ή την πραγματική) και β) εφόσον έχει υπάρξει τοκετός, γεγονός που θα προκύπτει από σχετική βεβαίωση γιατρού μαιευτήρα - γυναικολόγου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (δηλαδή μετά την 28η εβδομάδα κύησης).
Η αξίωση για την καταβολή του επιδόματος λοχείας είναι προσωποπαγής της ασφαλισμένης και δεν έχει σχέση με το βρέφος. Εάν η μητέρα πεθάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου λοχείας, η αξίωση αποσβεννύεται.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις όσον αφορά στο επίδομα κυοφορίας: α) εάν η πιθανή ημέρα τοκετού συμπέσει με την πραγματική θα καταβληθεί και το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα λοχείας β) Εάν δεν έχει αρχίσει η άδεια της κυοφορίας και ο τοκετός επέλθει πρόωρα (π.χ. στον 7ο μήνα κύησης) δεν θα καταβληθεί το επίδομα κυοφορίας παρά μόνο της λοχείας.
Μετά την κοινοποίηση της παραπάνω σχετικής γνωμοδότησης, αντίθετες οδηγίες που είχαν δοθεί με την εγκύκλιο 128/89 παύουν να ισχύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου