Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων...Superman...


Η πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν έγινε στο τεύχος #1 του περιοδικού Action Comics το 1938 και θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία National Comics που τον εξέδιδε (νυν DC Comics) να κυκλοφορήσει σύντομα και δεύτερη σειρά με τον ήρωα και τίτλο Superman. Επίσης η επιτυχία του οδήγησε στη δημιουργία και άλλων υπερηρώων από διάφορες εταιρείες και ξεκίνησε τη λεγόμενη χρυσή εποχή των κόμικς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
O Superman εκτινάχτηκε από τα κόμικς σε σήριαλ ραδιόφωνου τη δεκαετία του 1940, και στην οθόνη της τηλεόρασης από τη δεκαετία του 1950. Κατά την έναρξη κάθε επεισόδιου, ένας ασθμαίνων εκφωνητής διακήρυττε δραματικά ότι ο υπερήρωας, για άλλη μια φορά θα υπερασπιζόταν «την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και τον αμερικανικό τρόπο ζωής." Ποιος θα το φανταζόταν ότι αυτός ο μεγάλος αμερικανικός ήρωας ήταν καναδικής δημιουργίας;

Οι δημιουργοί του υπερανθρώπου, Joe Shuster και ο φίλος του, Τζέρι Σίγκελ,συνέλαβαν την ιδέα ενός "παράξενου επισκέπτη από άλλο πλανήτη με δυνάμεις και ικανότητες πολύ πέρα από εκείνες των γήινων θνητών», όταν οι δυο φίλοι ήταν μόλις δεκαεπτά ετών. Ο Shuster, γεννημένος στο Τορόντο, σκιτσογράφος, ζούσε στο Κλίβελαντ εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Mordecai Richler, ο Superman του Shuster είναι μια τέλεια έκφραση της ψυχής του Καναδά. Ο πανίσχυρος «άνθρωπος από ατσάλι» κρύβει την εξαιρετική αντοχή του, την ταχύτητα, και τις υπεράνθρωπες ικανότητές του, πισω από τον μειλίχιο, ντροπαλό και αδέξιο Κλαρκ Κεντ. Είναι ένας ήρωας που δεν περιμένει κανένα βραβείο για τον ηρωισμό του, μια γοητευτική συναρπαστική εικόνα αναγκασμένη να ζει την καθημερινή ζωή του κρυμμένος πίσω από γυαλιά και καφέ κουστούμια.

Ο Richler δηλώνει πικρόχολα ότι ο Superman, με το ταπεινό alter ego του, είναι η αρχέτυπη Καναδέζικη προσωπικότητα που έγινε «παγκόσμιος ήρωας," ως υπέρμαχος όλων των αρετών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου