Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

26 Νοεμβρίου 1922...ο μέχρι τότε "γραφικός ονειροπόλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος" Howard Carter, μπαίνει, μετά από απίστευτο πείσμα, υπομονή και αγώνα που κράτησε δεκαετίες, στο τάφο του Τουταγχαμών. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα, το όνειρο του Carter, έγινε πραγματικότητα. Μετά τα πανηγυρικά πρωτοσέλιδα και την διεθνή προβολή της καταπληκτικής αυτής ανακάλυψης, τον κυνήγησαν, όπως γίνεται συνήθως, τον κριτίκαραν για τις μεθόδους του, τον ξεγέλασαν, πέθανε ξεχασμένος απ' όλους, στην Αγγλία. Δίπλα του στάθηκε μόνο η αγάπη της ζωής του, η Εβελυν Κάρναβον, κόρη του λόρδου Κάρναβον, χρηματοδότη και φίλου πιστού και συμπαραστάτη στο όνειρο του Κάρτερ.
Και όπως γίνεται συνήθως, η καταξίωσή του ήλθε αργότερα. Σήμερα έχει τη θέση που του αξίζει στον κατάλογο των μεγάλων αρχαιολόγων του κόσμου.











Πριν χρόνια διάβασα ένα εξαιρετικό βιβλίο του Christian Jacq, "Το μυστικό του Τουταγχαμών", που τιμήθηκε με το βραβείο Maison de la presse το 1992 και ήταν στα δέκα best seller για το 1998.



Με το που το τέλειωσα, έτρεξα στη βιβλιοθήκη και διάβασα όλα τα σχετικά άρθρα του London Illustrated News. Με συνεπήρε η ανακάλυψη αναμφίβολα, με συνεπήρε όμως περισσότερο η επιμονή, η πίστη και το πείσμα του Howard Carter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου