Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009



Σαν σήμερα, το 1970, σε ηλικία μόλις 27 χρόνων πέθανε ο Jimi Hendrix. Το πραγματικό του όνομα ήταν James Marshall Hendrix. Αυτοδίδακτος αφροαμερικάνος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε στο Seattle, στην Ουάσιγκτον, από πατέρα μαύρο και μητέρα ινδιάνα.
Κορυφαίος κιθαρίστας, ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 πήγε στο Λονδίνο και ως Τζίμι Χέντριξ πια, δημιούργησε μαζί με Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και τον Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience. Τα τραγούδια τους "Hey, Joe'", "Purple Haze", "The Wind Cries Mary'" γνώρισαν τεράστια επιτυχία φθάνοντας στην κορυφή των charts. Tο 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε και τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 1969, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys με το οποίο και θριάμβευσε. Συγκλονιστική ήταν η εμφάνισή του στο Woodstock στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου.
Ο Τζίμυ Χέντριξ χρησιμοποίησε τους ηλεκτρικούς ενισχυτές και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης για να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ροκ μουσική.
Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν η αναρρόφηση τροφών, όμως οι πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου