Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

"δε φάιναλ θολούθιον"


Κωστάκης Ανάν
"Η Τελική λήθη"
(δε φάιναλ θολούθιον)
σελ. 188
"Αν είχατε την τύχη να γεννηθείτε στα δυτικά αυτού του πλανήτη, έχετε μια βασική υποχρέωση, που γίνεται άγχος και καταλήγει εμμονή: να έχετε στυλ. Αντίθετα, σε κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να είσαστε ικανοποιημένοι αν φτάσετε τα σαράντα πριν πεθάνετε από πείνα, δίψα, μολυσματικές ασθένειες, ανθρώπινη βλακεία ή βιομηχανικά απόβλητα. Για να το θέσουμε διαφορετικά, υπάρχει το Κάιρο που είναι τίγκα στη βρόμα και στο ποντίκι, και ένα σωρό άνθρωποι συνωστίζονται στους δρόμους για να απολαύσουν τη μπόχα, και υπάρχει και ο μάνατζερ που θέλει τον αέρα του λίβινγκ ρουμ του να έχει κάτι από "Κάιρο" και πληρώνει γαμώ τα φράγκα στο διακοσμητή του για να του βάλει υφάσματα και χαλιά και εκείνη την πούτσα στη μέση στο σαλόνι, που υποτίθεται ότι θυμίζει ναργιλέ, αλλά είναι modern art και, τώρα που το βλέπω, μάλλον μπιτόνι βενζίνης με μαγουλάδες μου θυμίζει. Αυτός είναι ο κόσμος μας.
Αν θαυμάζετε (και με το δίκιο σας) τους ανθρώπους που προσφέρουν έργο για την εξάλειψη αυτών των αντιθέσεων, αλλά νοιώθετε αδύναμοι να προσφέρετε και εσείς κάτι σε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να αρχίσετε σήμερα ξεριζώνοντας για πάντα από πάνω σας το στυλ. Καταδικάστε τους σχεδιαστές μόδας, τους πλαστικούς χειρούργους και τους ψυχολόγους σε ανεργία. Απαλλαγείτε από το άγχος - σώστε τον πλανήτη - μην είστε μαλάκες (κυρίως).
Δεν μιλάμε για εύκολες λύσεις τύπου "δεν φοράω γραβάτα" - "δεν οδηγώ ακριβό αμάξι" - Δεν πηγαίνω σε κλαμπζ", αυτά είναι για τους πρωτάρηδες. Βάλτε βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου