Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Gone With The Wind



Μια από τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το "'Οσα Παίρνει ο Άνεμος", βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στις 15 Δεκεμβρίου του 1939.
Κέρδισε δέκα βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση. Πούλησε περισσότερα εισιτήρια στις ΗΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταινία στην ιστορία. Θεωρείται το πρότυπο της Χολλυγουντιανής εμπορικής ταινίας, γνωστής στα αγγλικά ως "blockbuster". Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά κινηματογραφικά έργα όλων των εποχών και ένα από τα μακροβιότερα σύμβολα της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ.



ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βίκτορ Φλέμινγκ
ΠΑΙΖΟΥΝ: Βίβιαν Λι, Κλαρκ Γκέιμπλ, Λέσλι Χάουαρντ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Χάτι ΜακΝτάνιελ

Κριτική από: Μίλτος Σαλβαρλής (ΠΗΓΗ: http://entertainment.in.gr/html/ent/671/ent.41671.asp)

Μνημειώδης εποποιία; Η καλύτερη ταινία από καταβολής κινηματογράφου; Σαπουνόπερα εποχής; Τίποτα από όλα αυτά και όλα μαζί. Το "Όσα παίρνει ο άνεμος", θρύλος και μνημείο του Χόλιγουντ, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μεταφοράς μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη, καθώς μετατρέπει ένα βιβλίο ήσσονος λογοτεχνικής αξίας (Μάργκαρετ Μίτσελ η συγγραφέας) σε συναρπαστική ταινία, η οποία ακόμα και σήμερα καθηλώνει το θεατή παρά τις τέσσερις περίπου ώρες που διαρκεί. Τίποτα δεν λείπει από αυτή την υπερπαραγωγή: πλούτος και έκπτωση, έρωτας και απόρριψη, πάθη, αντιζηλίες, ίντριγκα, πόλεμος, θέαμα, χαρακτήρες που επιτρέπουν στο θεατή να ταυτιστεί και να συμπάσχει μαζί τους. Επιπλέον, ο ανεπανάληπτος σκηνικός πλούτος, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους (ποιος δεν θυμάται την εκκένωση της Ατλάντα και τη φυγή ανάμεσα στα φλεγόμενα κτίρια;) και η μουσική που έγραψε ο Μαξ Στάινερ συγκροτούν το τέλειο θέαμα, μια ταινία βραβευμένη με δέκα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου κ.ά.) που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή. Από το πλούσιο παρασκήνιο που συνοδεύει την παραγωγή αξίζει να αναφέρουμε ότι στις ακροάσεις για το ρόλο της Σκάρλετ εμφανίστηκαν 1.400 ηθοποιοί, ότι η Βίβιαν Λι ανέλαβε το ρόλο αφού είχαν ήδη αρχίσει τα γυρίσματα (στις σκηνές της πυρκαγιάς εμφανίζεται άλλη ηθοποιός) και ακόμα ότι πίσω από την κάμερα βρέθηκαν οι Τζορτζ Κιούκορ και Σαμ Γουντ προτού αναλάβει και χρεωθεί τελικά τη σκηνοθεσία ο Φλέμινγκ. Τέλος, ανάμεσα στις "πρωτιές" που αναφέρονται είναι εκείνη της πρώτης έγχρωμης χολιγουντιανής παραγωγής και του πρώτου Όσκαρ που δόθηκε σε μαύρη ηθοποιό (Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Χάτι ΜακΝτάνιελ). Πενήντα χρόνια αργότερα γυρίστηκε η "συνέχεια" με τη μορφή μίνι τηλεοπτικής σειράς και τίτλο "Σκάρλετ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου